Blog
Onze nieuwsbrief al gelezen? Lees hier

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van allerlei interessante thema’s op het gebied van Persoonlijke -, Team- en Organisatie ontwikkeling!
Je mailadres wordt enkel gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrief. Wil je je toch afmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier?

Inschrijven

* verplicht veld
admin

admin

DISC in de ouderenzorg

Communicatie in de ouderenzorg vraagt om zorgvuldigheid, afstemming, oordeelvrij waarnemen en samenspel. Ieder mens heeft zo zijn eigen manier van communiceren en reageren. Hoe kunnen we elkaar binnen een team en samen met de klant en familie en mantelzorgers beter begrijpen?

Allereerst begint dat met oprechte aandacht en oordeel loos te luisteren naar de ander. Onder gunstige omstandigheden lukt dat over het algemeen wel. Maar wat als het spannend of lastig of ingewikkeld wordt? Dan hebben we de neiging wat meer primair te reageren, vanuit ons temperament, vanuit ons emotionele brein. Hoe dat precies werkt? Dat kun je leren met bijvoorbeeld de Persoonlijke Stijl Analyse gebaseerd op de DISC.

De Persoonlijke Stijl Analyse geeft je inzicht in de verschillen tussen mensen, maar vooral inzicht in jezelf. Wat is jouw natuurlijke manier van doen? Hoe gaat jij om met bepaalde situaties onder druk? Wat is jouw stijl van communiceren? Wat zijn jouw onbewuste drijfveren? Uitgangspunt is het DISC model met vier fundamentele temperamenten. Het beschrijft uw natuurlijke gedragsstijl en geeft handvatten om prettiger te werken, te leven en om te gaan met anderen.

Wij werken inmiddels ruim 10 jaar met de DISC en vinden het een geweldig hulpmiddel in teams en individuele coaching. We hebben dit jaar bij de Riethorst Stromenland ( een organisatie in de ouderenzorg) zowel bij managers als verpleegkundigen de Persoonlijke Stijl Analyse gebaseerd op de DISC ingezet. Door het DISC profiel begrijp je beter waarom we van elkaar verschillen en wat de reden is dat iedereen op zijn eigen wijze reageert. Denken in de DISC kleuren ( rood, geel, groen en blauw) en aansluiten op de kleur van de ander geeft magie waardoor gesprekken soepeler verlopen en de samenwerking verbetert. Het geeft je als professional meer inzicht. Meer inzicht in mensen. Wat beweegt ze, waar halen ze energie uit en wat kost energie, hoe laden ze op, wat motiveert hen en hoe zorgen we ervoor dat ze het langer volhouden.

En het is leuk en grappig omdat er met kleuren gestrooid gaat worden. Soms geeft het ook wat weerstand om dat het lijkt alsof je daarmee collega’s in een hokje ( in dit geval een gekleurd hokje) stopt. Al snel wordt geroepen dat is nou typisch rood, geel, groen of blauwe opmerking. Maar door hier met humor mee om te gaan en ook serieus te leren wat je dan wel kunt doen met de allergie van die kleur zie je dat het begint te werken. Wij brengen dat haarfijn in beeld in onze trainingen door te werken met een trainingsacteur. Hilarisch en leerzaam tegelijk.

Wat het interessante is dat we alle 4 de kleuren in ons hebben maar dat er vaak 1 domineert in situaties waarin je stress ervaart of je ongemakkelijk voelt. En dat zijn de situaties waar je temperament de overhand heeft. Misschien herken je die stijl van jezelf als je onderstaande beschrijvingen leest en de bijbehorende video’s bekijkt.

DISC is dus een persoonlijkheidsanalyse die vier verschillende uitersten onderscheidt. In de video’s krijg je in korte tijd een beeld van wat de stijlen typeert.

En wat is de toegevoegde waarde van DISC in de ouderenzorg zal je je misschien nog af vragen? In ieder geval heeft het een meerwaarde in de samenwerking binnen de teams. Daarnaast helpt het de verpleegkundigen en verzorgenden om het contact met familie van de bewoners te versterken. En het geeft begrip tussen leidinggevende en de medewerker als het gaat om gedrag en communicatiestijlen.

Werk jij in de zorg en wil je eens vrijblijvend sparren wat DISC in jouw organisatie kan betekenen? Bel ons gerust.

Ook voor teamcoaches is dit een tool die aanvullend is in jouw repertoire. Wil je met ons eens van gedachten wisselen over de verschillende werkvormen die wij met de DISC doen. Weet dat je van harte welkom bent.

Meer informatie over de DISC vind je hier 

DEEP DEMOCRACY

In mei hebben we een 2 daagse training gevolgd om kennis te maken met Deep Democracy en de methodiek te leren toepassen. Razend enthousiast zijn we geworden, dus dat smaakt naar meer. Lees in deze blog wat Deep Democracy is, wat het je kan brengen, wanneer je het kunt gebruiken en waarom wij er zo enthousiast over zijn. Daarnaast hebben we een leuk aanbod voor jou en je team! 

WAT IS DEEP DEMOCRACY? 

Deep Democracy gaat niet over een politieke beweging wat vaak in eerste instantie gedacht wordt.

Deep Democracy is een filosofie, theorie en methode ineen die naast een andere manier van kijken ook praktische handvatten geeft. Het gaat over een manier van besluiten nemen waarbij wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Niet vanuit de gedachte dat we degenen die niet mee willen moeten manipuleren en verleiden om het besluit toch te volgen. Maar vanuit de overtuiging dat krachtige besluiten ontstaan wanneer we diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties combineren. Alle invalshoeken doen er toe! = DEMOCRACY . DEEP: je bent met de groep op meerdere bewustzijnsniveaus bezig.

De theoretische principes komen van Arnold Mindel en de praktische methode is ontwikkeld door Myrna Lewis.  De kern is eigenlijk simpel: zonder te oordelen ervoor zorgen dat ‘dat wat er gezegd moet worden, gezegd kan worden’.

 WAT BRENGT HET?

  • Je kunt de potentie van groepen veel meer benutten omdat je samen vecht voor de hoogst haalbare oplossing.
  • Het is een manier waarbij de neuzen niet dezelfde kant op hoeven te staan. Conflicten zijn nuttig!
  • Duidelijkheid in verwarrende communicatie die er vaak is omdat je de verwarring er afhaalt….Verwarrende communicatie maakt onveilig.
  • Er wordt ook geluisterd wordt naar tegenspraak van de minderheid bij besluitvorming.
  • Besluiten worden dan genomen DANKZIJ de verschillen en niet ONDANKS de verschillen.
  • Het zorgt dat je nog effectiever kunt werken omdat gedoe in teams voorkomen wordt door op een andere manier ruimte te geven aan ieders standpunten.
  • Het gaat over het niet gevoerde gesprek.  

 

WANNEER GERBUIK JE HET?

  • Wanneer je met jouw team tot betere besluitvorming wilt komen
  • Om te onderzoeken hoe het met de onderstroom ( daar waar niet over gepraat wordt) zit binnen jouw team.
  • Als er conflicten zijn binnen een team deze te benutten om verder te komen met het team.

 

DAAROM ZIJN WIJ ER ENTHOUSIAST OVER:

Natasja: Voor mij was dit weer een andere benadering van naar groepsprocessen kijken. De werkvormen zijn voor ons nieuw en de methodiek is een waardevolle aanvulling op ons reportoire. Deep democracy nodigt uit om iedereen te horen in het team zodat gedoe in teams voorkomen kan worden. Voor mij als procesbegeleider was het opnieuw leren hoe je je neutraliteit kunt bewaken zodat je oordeel loos communiceert. Soms verrekte lastig want dat blijft een uitdaging maar deze methode helpt enorm om hier mee aan de slag te gaan. Super waardevol om teams op deze manier te kunnen begeleiden.

Paula: We hebben al heel wat teams en groepen voorbij zien komen. in alle soorten en maten en vanuit verschillende vragen. Kleine groepen en grote groepen. En toch krijg je soms de vinger niet goed om de zere plek. Je voelt de spanning in een team. Je merkt dat niet alles gezegd wordt. En dat levert spanning op in teams, sabotage gedrag. Vissen worden haaien. Er worden bijv. in zelfsturende teams beslissingen genomen door degene die het snelste reageren. De stillere krijgen de kans niet of knikken ja maar doen nee. Deep Democracy biedt zo’n scala aan praktische werkvormen die enorm helpen om gedoe in teams/groepen of vergaderingen boven tafel te krijgen. Om ook de ‘Harry’s ‘in teams te horen, degenen die een afwijkende mening hebben. Er zijn er altijd meer van….

ONS AANBOD VOOR JOU EN JE TEAM! 

Wil jij met jouw team ervaren wat deze methodiek voor jouw team kan betekenen? Bel ons en we sluiten graag een keer kosteloos aan in een overleg?

tekeningBrein

Onlangs mochten we voor een organisatie in de gehandicaptenzorg een lezing geven over de Kracht van het Brein in het kader van de Fit en Vitaalweek!

Leuke uitdaging want er is zoveel te vertellen over het brein….dus waar begin je en hoe sluit je aan op dit thema? We hebben de lezing gekoppeld aan de kernwaarden van deze organisatie: lef/samen/doen en nieuwsgierig. We kozen voor de thema’s: aandacht, comfortzone en waarden.

Tijdens een lezing vinden wij het belangrijk het vooral interactief te maken, want dat is ook het brein: bewegen en zelf ontdekken zijn belangrijke pijlers om fit en vitaal te blijven.

In het filmpje van Guido Wijers wordt op een hilarische manier kort iets over de opbouw in lagen van het brein gezegd: hier vind je het filmpje 

In deze blog zullen we kort de 3 thema’s toelichten in relatie tot het brein.

AANDACHT

Hoe houdt je de aandacht vast en hoe kun je je concentreren in een wereld vol afleidingen en verleidingen. 24 uur per dag komen deze prikkels en verleidingen op ons af. Zeker in deze tijd van internet en social media. Het zijn vooral de oudere delen van het brein die er voor zorgen dat we daar direct (korte termijn) op willen reageren. Het nieuwere brein: de prefrontale hersenschors is meer gericht op de lange termijn. Dit deel van het brein hebben we nodig om problemen te analyseren en juiste beslissingen te nemen.

Hoe zorg jij er voor dat je niet voortduren afgeleid wordt door al die prikkels?

Paula heeft heb sinds een aantal weken haar app-geluidjes uitgezet. Dat geeft een zee van rust. Elke keer als je aan het werken bent wil je vaak toch even kijken of reageren (dopamine kick-> geeft gevoel van beloning), waardoor je weer afgeleid bent. We denken dat we kunnen multitasken, maar het blijkt dat je dan weer veel tijd nodig hebt om je te concentreren op de oorspronkelijke taak. In dit filmpje wordt eea uitgelegd door Theo Compernolle en Paul Kirshner 

COMFORTZONE

Mensen zijn gewoontedieren. Of het nu gaat om het aanleren van een gezondere leefstijl, het bewuster opvoeden van kinderen of om nieuwe vaardigheden aanleren tijdens een training. We beginnen vaak enthousiast maar de kans dat we vervallen in oud gedrag is groot. Ook dat is het gevolg van ons (oude) brein. Als je echt gedrag wilt veranderen of nieuwe dingen wilt doen dan is het van belang patronen te doorbreken en dat is lastig.

Wanneer deed jij voor het laatst iets voor het eerst? En hoe reageerde je brein? Soms ben je je daar helemaal niet zo bewust van. Maar het zou zomaar kunnen zijn dat je weerstand voelde, dat er negatieve of angstige gedachten voorbij kwamen in de zin van: pas op…kijk uit…zou je dat nou wel doen…dat lukt je niet etc. En het brein reageert op ons denken.

Toch blijkt dat we ons brein ook behoorlijk kunnen sturen en veranderen. Dit gaat over de neuroplasticiteit van ons brein. Als we nieuwe dingen willen leren en doen, als we niet terug willen vallen in oude gedragspatronen is het belangrijk dat je prefrontale cortex goed functioneert door rust en bijv. geen alcohol omdat je dan moeilijker ‘oude’ impulsen kan onderdrukken. Als er veel last is van stress en je brein staat in de overlevingsstand dan is verandering heel moeilijk want je aandacht wordt opgeslokt door andere dingen. Wil je iets nieuws leren of een patroon doorbreken dan is het van belang een duidelijk en concreet doel te stellen en kleine stapjes te zetten richting dat doel. Hou je vorderingen bij. Meten is weten! Wanneer je doelen stelt die aansluiten bij wat je echt belangrijk vindt dan is de kans op slagen nog groter! Zo komen we uit bij het volgende thema:

WAARDEN

Veel van ons gedrag doen we op de automatische piloot. Gewoontegedrag. We reageren impulsief op onze gevoelens en emoties. “Zo ben ik nou eenmaal” denken of zeggen we dan. En dan tonen we soms gedrag waar we niet echt blij van worden. Geven de omstandigheden de schuld of anderen.

Wat vind jij echt belangrijk in je leven en hoeveel tijd besteed je daar nu aan?

Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat is voor jou waardevol handelen? Hoe vaak zie je dat terug in daadwerkelijk gedrag? Welke gedachtes weerhouden jou ervan? Welke beren op de weg of spinsels in je hoofd (oude brein).

Waardevol handelen levert over het algemeen prettige emoties op. Niet altijd direct op korte termijn, vaak wel op lange termijn. Kiezen voor waardevol gedrag is een van de sleutels tot mentale veerkracht. dat wil niet zeggen dat je dan de hele dag happy bent. Maar dat je ondanks nare momenten of lastige situaties keuzes kan maken op basis van wat jij belangrijk vindt.

Op het moment van dit schrijven zit ik in Zeeland. Een van de keuzes die ik vorig jaar heb gemaakt om meer in Zeeland te willen en kunnen zijn. De keuze gemaakt om onze oude caravan naar Zeeland te brengen. Nu kan ik het nuttige met het aangename verenigen. Vanmorgen opgestart met een heerlijk wandeling op het strand met de hond. Nu deze blog uitwerken en straks nog even wandelen en een terrasje pakken (waarde: vrijheid) Hier kun je Paula’s blog lezen: Blij dat je hier bent 

Binnenkort kun je ook ons gratis e-book downloaden over de Kracht van het Brein!

Ben jij verpleegkundige in een zorginstelling of in de wijk en herken jij dat er veel op je afkomt in deze tijd? Zoals krappe bezetting, meer complexe patiënten of bewoners, veel innovatieve ontwikkelingen waar je mee te maken hebt. Hoe bewaak je dan de kwaliteit van zorg binnen jouw team? Dat vraagt lef, moed en vooral zelfkennis om je te positioneren in het team. Bij veel zorg organisaties ook wel verpleegkundig leiderschap genoemd.   

Wat is verpleegkundig leiderschap?

Verpleegkundig leiderschap is al een jaar of 3 een hot item in de zorg alhoewel het woord nog niet op de zorglulkoekbingokaart staat. Verpleegkundig leiderschap is een manier van denken en werken waarbij je laat zien wat je doet en kunt. En dan hebben we het niet over een lijstje competenties maar echt weten wie jij zelf bent als persoon in je rol als verpleegkundige. Dat je weet welke invloed je hebt, hoe je aan die invloed komt en waarvoor je die gebruikt. En dat je weet hoe je werkomgeving er uit ziet en welk effect dat heeft op jouw patiënt/ bewoner, jezelf en het team en de organisatie….En dat als er zich een probleem voordoet,  je het niet direct op gaat lossen maar naar het grotere plaatje kijkt, analyseert hoe het komt en dat je reflecteert op wat er gebeurt. En dat is een kunst merken wij in de praktijk. Door het tonen van leiderschap kun je als verpleegkundigen invloed hebben op kwaliteit, effectiviteit en persoonsgerichtheid van de zorg. 

Heb jij al eens nagedacht over jouw leiderschap? Boeiend om eens stil te staan bij wat jij nu belangrijk vindt in jouw rol als verpleegkundigen. Heb je deze site al eens bekeken? https://www.verpleegkundigleiderschap.nu/

Pontier&vanMoorst verzorgt dit jaar een traject voor 80 verpleegkundigen bij De RiethorstStromenland ( ouderenzorg) waarbij zij zich ontwikkelen in hun nieuwe rol als zorginhoudelijke coach. Deze ontwikkeling doet een beroep op persoonlijk leiderschap om te ontdekken waar je kwaliteiten liggen, hoe je communiceert, wat jouw visie is op zorg en wat je als verpleegkundige belangrijk vindt als het gaat om zorg. We zoomen niet inhoudelijk in maar kijken we vooral naar je eigen rol. Dit doen we in een 4 daagse training met de thema’s Persoonlijke effectiviteit, coaching, didactische vaardigheden en een module met een thema naar wens dat tijdens de trainingen nog naar voren komt. Daarnaast gaan de verpleegkundigen met intervisie aan de slag om te leren van en met elkaar vanuit de praktijk.Waarbij wij als procesbegeleiders tevens de koppeling maken naar de behandelde theorie uit de modules. Lees hier onze blog over intervisie 

Wat nu al een succes is na 2 modules is het werken met de DISC. Alle verpleegkundigen hebben een vragenlijst ingevuld en een persoonlijke rapportage ontvangen met hun Persoonlijke Stijl Analyse. Een fijn middel om te leren hoe communicatie werkt en hoe je de ander vanuit zijn of haar kleur beter leert begrijpen. Het geeft een goed zicht op kwaliteiten en drijfveren. De verpleegkundigen kunnen deze inzichten weer verwerken in hun personal vision boards die zij presenteren in de laatste module. Verder zien wij zulke gemotiveerde en leergierige verpleegkundigen die hun rol ook echt serieus nemen en zich verder willen professionaliseren. Heerlijk om mee te werken.

Wil jij dit ook?

Neem gewoon eens contact met ons op voor de mogelijkheden binnen jouw organisatie en houd ons aanbod in de gaten. Binnenkort bieden wij een mooi traject aan waar je zo in kunt stappen.

donderdag, 18 april 2019 08:51

Hoe samen leren leuker wordt met intervisie!

Dit jaar begeleiden we bijna 100 medewerkers ( managers en verpleegkundigen) van De Riethorst Stromenland bij het leren met en van elkaar door middel van intervisie. En wil je samen leren dan moet je hier tijd voor vrijmaken. De praktijk leert dat dit soms lastig is omdat managers en verpleegkundigen ingehaald worden door de waan van de dag, waarin krappe bezettingen of lopende projecten druk geven op de agenda.

Gelukkig is er een enorme wil om te leren en zijn de managers inmiddels gestart met de 2e intervisiebijeenkomsten (de verpleegkundigen starten voor de zomer) en blijkt het een geliefde aanpak te zijn. Het is praktisch is en je leert van en met elkaar omdat je op laagdrempelige manier kennis en ervaring deelt. De ingebrachte casuïstiek is vaak een feest der (h)erkenning; ik ben niet de enige die daar mee worstelt….

Waar het bij intervisie dus met name om gaat is dat een professional de kans krijgt met behulp van zijn collega’s te reflecteren op zijn eigen handelen en denken. De deelnemers dragen geen oplossingen aan, maar stimuleren de casusinbrenger door het stellen van helpende en prikkelende vragen om, vanuit zijn eigen oplossend vermogen, zicht te krijgen op zijn eigen vraag. Met dit inzicht worden door hem alternatieven voor nieuw handelen ontwikkeld.

Het geheim van een succesvolle intervisie is dat er veiligheid en vertrouwen is in de groep. Het geven van feedback op onder andere gespreksvaardigheden en houding draagt hiertoe bij. Geheimhouding is een geschreven regel bij intervisie.

De rol van Pontier&vanMoorst bij deze intervisies is het begeleiden en de deelnemers te coachen op hun vaardigheden zodat ze na dit jaar zelf intervisie kunnen begeleiden. Hoe leuk is het dat de deelnemers experimenteren als begeleider met een zelf uitgekozen intervisievorm en de bijbehorende stappen. Dat leert hen ook weer afstand te nemen van de inhoud van de inbrenger en zo hun eigen vaardigheden aan te scherpen om op procesniveau te interveniëren ? Beheerst een intervisiegroep deze stappen, dan is de basis gelegd voor zelfsturend en onafhankelijk leren. Een methodiek die Pontier&vanMoorst onder andere gebruikt lees je hier.

Verder leren de deelnemers minder snel adviseren en op willen lossen voor de ander! Ze gaan meer vragen stellen in plaats van zelf antwoorden geven. Daarnaast leren ze om op onderzoekende wijze met elkaar samen te werken. Je helpt de ander zichzelf te onderzoeken in relatie tot zijn ingebrachte casus.

Je krijgt bredere en andere perspectieven voor je vraag. Je leert over jezelf, je eigen patronen in de werkcontext, je krijgt meer zelfkennis. Je krijgt een moment rust in een snelle hectische werkomgeving. Daardoor krijg je meer ruimte in je hoofd en daar word je creatiever van!

Wil jij ook met intervisie aan de slag?

Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt tips hoe je samen leert, inspireert en professionaliseert met intervisie!

dinsdag, 12 maart 2019 10:32

Leiderschap 11.0 ;-)

Leiderschap is een actueel thema. Pontier&vanMoorst is er volop mee bezig binnen verschillende organisaties. Onlangs hebben we verschillende berichten gepost op onze facebookpagina die we nu verwerkt hebben in deze blog. 

Er wordt veel geschreven over Leiderschap. Google op Leiderschap en je vindt 5.010.000 resultaten! Ook wij zien af en toe door de bomen het bos niet meer want er zijn zoveel soorten leiderschap. We hebben ze voor jullie op een rijtje gezet inde afbeelding hierboven. 

 Ben jij afgehaakt bij het lezen van al die soorten leiderschap. Wij waren dat wel, dus vandaar dat we de kern van leiderschap voor jou op een rij zetten ?

Leiderschap gaat over het invoelen, begrijpen en inspireren van mensen. Het gaat over aandacht, richting geven en mensen beïnvloeden en laten ontwikkelen zodat hun capaciteiten optimaal benut worden en ten goede komen. Leiderschap overstijgt management en is onmisbaar in het helpen groeien van organisaties. 

Is leiderschap te leren?  

Deze vraag wordt ons geregeld gesteld. Leiderschap is niet te leren. Je hebt het in je, of je hebt het niet. Een aantal vaardigheden is te leren en bepaalde karaktereigenschappen maken het wel gemakkelijker.

Leiderschap stoelt op een zeer belangrijk vermogen: empathie, ofwel het vermogen om je in het gevoel van een ander te verplaatsen. Om leiderschap te tonen moet je eerst en voor alles in contact staan met andermans gevoel. Want pas dan weet je wat de ander nodig heeft om zich beter te voelen, om hem te enthousiasmeren, te inspireren. Empathie is nodig om samenwerking en teamgeest te creëren. Empathie maakt het verschil tussen een manager en een leider. Een leider zonder managementervaring kan met opleiding en training een zeer bekwaam manager worden, maar helaas geldt het omgekeerde bijna nooit. Een manager zonder natuurlijk leiderschap zal nooit een inspirerend leider worden. Naast empathie zijn er nog meer andere elementen die bij leiderschap een belangrijke rol spelen. Je vindt ze in de afbeelding hieronder. En die kun je zeker ontwikkelen. Begin bij het bewust worden van wie je bent met al jouw kwaliteiten, wat je belangrijk vindt in het leven ( je waarden) en waar je voor wilt staan ( je persoonlijke visie) en hoe dat dat wilt bereiken. Dan heb je de eerste stap gezet in het ontwikkelen van jouw persoonlijk leiderschap.

De grote leiders!

Wat maakt iemand nu een leider? Je zou zeggen iemand die voldoet aan al die kenmerken. Soms is het antwoord hierop moeilijk te beschrijven. Want wat is dat nou dat iemand dan zo charismatisch maakt? Vaak krijgen wij toch de volgende eigenschappen terug: gedrevenheid, doorzettingsvermogen, eerlijk en integer, zelfvertrouwen, tonen initiatief. Hebben realistisch inzicht in hun eigen capaciteiten.

Wie is jouw grote voorbeeld van een leider? Wat zijn de overeenkomsten tussen jou en jouw voorbeeld? Wat zou je willen van hem of haar willen leren? Wat is jouw visie op leiderschap?

Wil je hier meer over lezen dan raden wij de klassieker aan: de 7 eigenschappen van leiderschap van S. Covey aan. Ben je meer van de films dan INVICTUS ook een prachtige film gebaseerd op het leven van Nelson Mandela met Morgan Freeman in de hoofdrol. Deze film is een goede illustratie van wat leiderschap is.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=37&v=uKrBVn6bxuk

Wie zijn onze voorbeelden?

Wij hebben niet specifiek 1 of 2 voorbeelden van grote leiders. Alhoewel Nelson Mandela, Obama en bisschop Tutu wel onmiddellijk op het netvlies komen als we aan grote leiders denken. Hun charisma, rust en daadkracht spreekt ons aan. Maar leiderschap hoeft niet per definitie voorbehouden te zijn aan grote leiders.

 

Natasja heeft bewondering voor leiders die staan voor hun visie en de mensen daarmee ook in beweging krijgt. Een mooi voorbeeld is nu de zorgorganisatie waar wij veel bezig zijn en te zien hoe medewerkers met elkaar aan het herontdekken zijn hoe zij een leider kunnen zijn vanuit persoonlijk leiderschap en ieder op zijn eigenwijze doet wat goed is voor de ander. Inspireren en je zelf blijven verwonderen zijn woorden die daar bij passen.

Paula is in haar arbeidsverleden wel enkele mooie voorbeelden tegen gekomen van mensen die het beste in haar naar boven haalden. Het waren toevallig wel leidinggevenden. Vertrouwen, lef en moed speelde in hun interactie wel een grote rol. Ook vind zij kwetsbaarheid een mooie eigenschap om tegen te komen bij leiderschap. Afgelopen week heeft zij tijdens het begeleiden van een werkconferentie mogen ervaren wat kwetsbaarheid doet met een team: respect, echt luisteren, accepteren dat je fouten kan en mag maken en dat gevoelens en emoties geen vieze woorden zijn in leiderschap.

Brene Brown heeft daar een mooie TED-talk over gemaakt: https://www.youtube.com/watch…

Leiderschap begint bij Persoonlijk leiderschap. 

Pontier&vanMoorst werkt in coaching met de Persoonlijke Stijl Analyse gebaseerd op de DISC. Een Persoonlijke Stijl Analyse geeft inzicht in overeenkomsten en verschillen tussen mensen, maar vooral inzicht in jezelf. Wat is je natuurlijk manier van doen? Hoe ga je met bepaalde situaties om onder druk? Wat is jouw stijl van communiceren, je kwaliteiten en valkuilen en wat zijn je onbewuste drijfveren? De rapportage maakt onderscheid tussen je kernpatroon en je gewenste patroon. Het kernpatroon geeft het gedrag weer onder druk, het gewenste patroon geeft je gedrag weer onder gunstige omstandigheden en hoeveel energie je stopt in het aanpassen van je gedrag. Zet de eerste stap in persoonlijk leiderschap; neem eens een kijkje op onze website en vul gratis een profiel in https://www.pontiervanmoorst.nl/persoonli…/persoonlijke-disc

En nu vraag je je misschien af wat is dan Leiderschap 11.0? Dat is de manier hoe Pontier&vanMoorst na 11 jaar ervaring dit thema vorm gegeven heeft. Benieuwd hoe? Daar gaan wij graag met jou over in gesprek! Maak vrijblijvend een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

donderdag, 21 februari 2019 10:06

Dagje meelopen in de zorg

DRS

Afgelopen maand hebben Paula en Natasja allebei een dagje meegelopen in de zorg ter voorbereiding van het traject : De verpleegkundige als zorginghoudelijke coach bij de Riethorst Stromenland.

Hier lees je de blog van Paula 

Het is juli 1971. Ik moet nog 16 jaar worden. Ik ga vandaag voor het eerst een vakantiebaantje beginnen in het verpleeghuis waar mijn moeder hoofd verpleegkundige is in de nachtdienst  in Rotterdam aan de Mathenesserlaan. De hoofdvestiging heeft nog een aantal locaties in de stad. Die ochtend ga ik naar zo’n locatie “101”, afdeling psychogeriatrie. Mijn taak als bijna 16-jarige : koffie en thee rondbrengen en het verzorgen van en helpen bij de lunch. Ik vind het best spannend. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Mijn moeder werkt daar, mijn 3 oudere zussen waren me al voor gegaan. Ze hadden de hulp in de vakantietijd hard nodig. Want ook toen al was er gebrek aan personeel, helemaal in vakantietijd.

Het is maandagochtend. Ik krijg uitleg over de keuken, de koffie en thee…dat moet mij wel lukken… Maar al vrij snel wordt mij gevraagd of ik even wil assisteren bij het douchen. Alle bewoners gaan op maandagochtend onder de douche en zaten beneden in de kelder klaar in hun rolstoel, duster om, te wachten tot ze aan de beurt waren…of ik de nagels even wilde knippen van de bewoners die klaar waren. Ik schrik wel even, ben nog niet heel assertief, half blote mannen en vrouwen, onrustig. En dan ga ik nagels knippen. Geen idee hoe ik dat aan moet pakken dus ik deed gewoon mijn best. Harde kalknagels. En als ze klaar waren of ik ze dan gelijk even naar hun kamer wilde brengen en aan wilde kleden…als ik toch bezig was. Ik durfde geen nee te zeggen….

Ik werd die dag gelijk in het diepe gegooid. De ene schok na de andere. Heftig onder de indruk vroeg mijn moeder ‘s middags bij de thee hoe mijn 1e dag was geweest. Ik vertelde mijn ervaringen. Ze schrok en klom gelijk in de telefoon: “Waren ze helemaal gek geworden?” De volgende dag werkte ik gewoon weer in de keuken, bracht ik koffie en thee rond. Een stuk relaxter en fijner contact met de bewoners. Ik herinner me Bella nog goed, een vrouw met Downsyndroom en dementerend. Ontroerend lieve vrouw die wel van een kletspraatje hield. Dat paste beter bij een bijna 16 jarige vakantiekracht. Of deze ervaring er mij van heeft weerhouden om ooit zelf de opleiding tot verpleegkundige te gaan doen dat weet ik niet meer precies. Wel was mijn 1e officiële baan na mijn studie psychologie: docent psychologie op een opleiding voor verpleegkundigen in Rotterdam…vlak bij de Mathenesserlaan. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Zo mocht ik vorige week donderdag meelopen met 2 ervaren verpleegkundigen op 2 verschillende locaties in het kader van een opleidingstraject dat wij binnenkort gaan verzorgen voor de Riethorst Stromenland. Ik was best benieuwd hoe het er nu aan toe ging en hoe de rol van verpleegkundige in deze nieuwe tijd werd ingevuld en vooral hoe de verpleegkundigen dat zelf ervaarden.

Beide verpleegkundigen kwamen uit het ziekenhuis en vonden een nieuwe uitdaging op de afdeling Somatiek. 2 totaal verschillende afdelingen en 2 vpk met het hart op de goede plaats, bevlogen, oprechte aandacht en in samenspel met bewoners, familie, collega’s en vooral ook hun rol t.a.v. leerlingen. De rust, de professionaliteit de ruimte om te leren en reflecteren was indrukwekkend om te zien. Annemiek en Manuela hartstikke bedankt dat ik een kijkje in jullie keuken mocht krijgen. Ik voelde me welkom en vrij om alle vragen te stellen die ik wilde stellen ivm het opleidingstraject. Jullie zijn TOP!

slotje

Adres

Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen

telefoonPaula Pontier: 06-11065542

telefoonNatasja van Moorst: 06-38906403
      

 

Webdesign: Visual Thinking