Blog
Onze nieuwsbrief al gelezen? Lees hier

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van allerlei interessante thema’s op het gebied van Persoonlijke -, Team- en Organisatie ontwikkeling!
Je mailadres wordt enkel gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrief. Wil je je toch afmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier?

Inschrijven

* verplicht veld
donderdag, 20 juni 2019 15:28

Heb jij wel eens gehoord van Deep Democracy?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

DEEP DEMOCRACY

In mei hebben we een 2 daagse training gevolgd om kennis te maken met Deep Democracy en de methodiek te leren toepassen. Razend enthousiast zijn we geworden, dus dat smaakt naar meer. Lees in deze blog wat Deep Democracy is, wat het je kan brengen, wanneer je het kunt gebruiken en waarom wij er zo enthousiast over zijn. Daarnaast hebben we een leuk aanbod voor jou en je team! 

WAT IS DEEP DEMOCRACY? 

Deep Democracy gaat niet over een politieke beweging wat vaak in eerste instantie gedacht wordt.

Deep Democracy is een filosofie, theorie en methode ineen die naast een andere manier van kijken ook praktische handvatten geeft. Het gaat over een manier van besluiten nemen waarbij wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Niet vanuit de gedachte dat we degenen die niet mee willen moeten manipuleren en verleiden om het besluit toch te volgen. Maar vanuit de overtuiging dat krachtige besluiten ontstaan wanneer we diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties combineren. Alle invalshoeken doen er toe! = DEMOCRACY . DEEP: je bent met de groep op meerdere bewustzijnsniveaus bezig.

De theoretische principes komen van Arnold Mindel en de praktische methode is ontwikkeld door Myrna Lewis.  De kern is eigenlijk simpel: zonder te oordelen ervoor zorgen dat ‘dat wat er gezegd moet worden, gezegd kan worden’.

 WAT BRENGT HET?

  • Je kunt de potentie van groepen veel meer benutten omdat je samen vecht voor de hoogst haalbare oplossing.
  • Het is een manier waarbij de neuzen niet dezelfde kant op hoeven te staan. Conflicten zijn nuttig!
  • Duidelijkheid in verwarrende communicatie die er vaak is omdat je de verwarring er afhaalt….Verwarrende communicatie maakt onveilig.
  • Er wordt ook geluisterd wordt naar tegenspraak van de minderheid bij besluitvorming.
  • Besluiten worden dan genomen DANKZIJ de verschillen en niet ONDANKS de verschillen.
  • Het zorgt dat je nog effectiever kunt werken omdat gedoe in teams voorkomen wordt door op een andere manier ruimte te geven aan ieders standpunten.
  • Het gaat over het niet gevoerde gesprek.  

 

WANNEER GERBUIK JE HET?

  • Wanneer je met jouw team tot betere besluitvorming wilt komen
  • Om te onderzoeken hoe het met de onderstroom ( daar waar niet over gepraat wordt) zit binnen jouw team.
  • Als er conflicten zijn binnen een team deze te benutten om verder te komen met het team.

 

DAAROM ZIJN WIJ ER ENTHOUSIAST OVER:

Natasja: Voor mij was dit weer een andere benadering van naar groepsprocessen kijken. De werkvormen zijn voor ons nieuw en de methodiek is een waardevolle aanvulling op ons reportoire. Deep democracy nodigt uit om iedereen te horen in het team zodat gedoe in teams voorkomen kan worden. Voor mij als procesbegeleider was het opnieuw leren hoe je je neutraliteit kunt bewaken zodat je oordeel loos communiceert. Soms verrekte lastig want dat blijft een uitdaging maar deze methode helpt enorm om hier mee aan de slag te gaan. Super waardevol om teams op deze manier te kunnen begeleiden.

Paula: We hebben al heel wat teams en groepen voorbij zien komen. in alle soorten en maten en vanuit verschillende vragen. Kleine groepen en grote groepen. En toch krijg je soms de vinger niet goed om de zere plek. Je voelt de spanning in een team. Je merkt dat niet alles gezegd wordt. En dat levert spanning op in teams, sabotage gedrag. Vissen worden haaien. Er worden bijv. in zelfsturende teams beslissingen genomen door degene die het snelste reageren. De stillere krijgen de kans niet of knikken ja maar doen nee. Deep Democracy biedt zo’n scala aan praktische werkvormen die enorm helpen om gedoe in teams/groepen of vergaderingen boven tafel te krijgen. Om ook de ‘Harry’s ‘in teams te horen, degenen die een afwijkende mening hebben. Er zijn er altijd meer van….

ONS AANBOD VOOR JOU EN JE TEAM! 

Wil jij met jouw team ervaren wat deze methodiek voor jouw team kan betekenen? Bel ons en we sluiten graag een keer kosteloos aan in een overleg?

Lees 2923 keer Laatst aangepast op vrijdag, 21 juni 2019 08:49

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

slotje

Adres

Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen

telefoonPaula Pontier: 06-11065542

telefoonNatasja van Moorst: 06-38906403
      

 

Webdesign: Visual Thinking