Blog
Onze nieuwsbrief al gelezen? Lees hier

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van allerlei interessante thema’s op het gebied van Persoonlijke -, Team- en Organisatie ontwikkeling!
Je mailadres wordt enkel gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrief. Wil je je toch afmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier?

Inschrijven

* verplicht veld
vrijdag, 28 juni 2013 15:03

Welk gedrag vind jij lastig bij het creëren van draagvlak?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

In de vorige blog: hoe creëer ik meer draagvlak bij het nemen van besluiten hebben we beschreven wat de rol van de manager/leidinggevende is. Als we over het creëren van draagvlak spreken, gaat het vaak over het omgaan met veranderingen en dus het omgaan met emoties. Veranderingen roepen verschillende soorten gedrag op. Daar moet je mee om leren gaan.

 

Als je draagvlak voor je besluit wilt, op welke mensen richt jij je?

 

kar 300x170

 

Wellicht richt je jouw energie onbewust op de mensen die achter de kar lopen.  Dit zijn mensen die jouw voorstel of besluit absoluut niet zien zitten, hebben geen vertrouwen in het management en laten negatief gedrag zien. Dat uit zich vaak in cynisme, mopper en klaaggedrag. Vaak zijn dit de disfunctioneerders of mensen die de sfeer verzieken in een team. Soms beïnvloeden ze het team zo dat er iemand van de kar, achter de kar gaat lopen. Belangrijk is om deze mensen te informeren en duidelijke afspraken te maken aangezien het gedrag vaak niet acceptabel is.

 

Nuttiger zou zijn om je te richten op de mensen die op de kar zitten. Dit zijn mensen die het wel  eens zijn met het besluit maar nog wel twijfelen. Inhoudelijk vinden ze jouw voorstel  een goed voorstel maar met het management weten ze het nog niet zo goed… OF ze hebben juist vertrouwen in het management maar zijn het oneens met het besluit. Deze mensen hebben ook genoeg argumenten  om aan te nemen dat het niet gaat lukken.  Geef aandacht en luister naar hun twijfel en bezwaren, maak gebruik van hun positieve energie zodat ze open gaan staan voor jouw besluit. Bezwaren die rationeel zijn kunnen weerlegt worden. Weerstand is vaak emotioneel  en komt vaak voort uit angst, onzekerheid of onveiligheid. Belangrijk is dat je ze vertrouwen geeft en erkent dat ze een andere mening mogen hebben. Voor sommige is het belangrijk dat er ruimte is tot onderhandelen en dan plan je een gesprek.  9 van de 10 keer gaan ze  mee!

 

aandacht 300x300

 

Belangrijk is om de kartrekkers niet te vergeten!  Geef ze een compliment over hoe ze omgaan met jouw idee. Dit zijn de mensen die het zien zitten; daar hoef je geen energie in te steken om draagvlak te creëren. Houd ze warm om hun ideeën naar buiten te brengen en waardeer hun inbreng. Laten ze praten met de mensen die op de kar zitten die het inhoudelijk wel met je eens zijn maar nog niet al het vertrouwen in het management tonen.

 

De kunst is om bij besluitvorming iedereen te betrekken; iedereen aan het woord te laten. Geef  niet teveel aandacht aan negatief gedrag en vergeet  niet de mensen die je nauwelijks hoort.

 

Ga voor je zelf eens na welk gedrag jij lastig vindt als je draagvlak wilt creëren en je merkt dat dat niet zo lukt zoals je zou willen.

Wij zijn benieuwd naar jouw reactie .

 

In de volgende inspiratieblog lees je over DIMMERS EN DIPPERS en LEF en LAF!Nieuwsgierig ? Houd je mailbox in de gaten.

Lees 4154 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

slotje

Adres

Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen

telefoonPaula Pontier: 06-11065542

telefoonNatasja van Moorst: 06-38906403
      

 

Webdesign: Visual Thinking