Blog
Onze nieuwsbrief al gelezen? Lees hier

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van allerlei interessante thema’s op het gebied van Persoonlijke -, Team- en Organisatie ontwikkeling!
Je mailadres wordt enkel gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrief. Wil je je toch afmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier?

Inschrijven

* verplicht veld
woensdag, 16 oktober 2013 15:01

Effectieve communicatie in teams

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Samenwerken binnen een team, het lijkt zo vanzelfsprekend….

Teamwork is in veel organisaties onder de maat.

 

In een artikel op Skipr van februari 2013  ( http://www.skipr.nl/actueel/id13665-teamwork-in-de-zorg-is-onder-de-maat.html ) is teamwork in de zorg niet optimaal en zien medewerkers ruimte om de teamprestaties te verbeteren. Knelpunten die genoemd worden zijn: communicatie, groepjesvorming, vertrouwen, feedback geven. Ook de voorbeeldrol van de leidinggevenden kan krachtiger waarbij zij meer coachend leiding mogen geven. De hoge werkdruk maakt het er niet makkelijker op. We zien dit terug in veel andere organisaties.

 

Een goede samenwerking valt of staat natuurlijk met effectieve communicatie. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens de laatste teamcoaching in een zorgcentrum kwam een van de medewerkers voor de start naar mij toe om mij te vertellen wat ze toch zo moeilijk vond op dit moment in het team nl: dat er zo negatief gesproken werd over de bewoners van de afdeling waar zij werkt. Ze had daar echt last van en collega’s gaven aan niet graag op die afdeling te werken ivm de problematiek van deze bewoners. Ik vroeg haar of haar collega’s op de hoogte waren van de last die zij er van had. Nee, dat durfde ze niet te zeggen uit angst voor een negatieve reactie. En dat is precies wat veel mensen tegen houdt om zich uit te spreken naar collega’s waar ze last van hebben, een belemmering om feedback te geven.

 

Ik nodigde haar uit tijdens de bijeenkomst dit wel te doen, terwijl ik het proces zou bewaken. Ze twijfelde nog, en zou wel zien…Op de valreep, bijna aan het einde van de bijeenkomst kwam ze toch met haar verhaal: ze vertelde waar ze last van had en ik vroeg haar naar haar wens (van klacht naar wens). Collega’s reageerden verrast, hadden geen idee van haar last en snapte dat ze het lastig vond. De wens is: dat er niet meer geklaagd wordt en dat bespreekbaar gemaakt wordt als je iets moeilijk vindt, hulp vragen als het nodig is.

 

Kortom: het uitspreken van de last, het bespreken van de situatie en afspreken hoe hier in de toekomst mee om te gaan, je collega aanspreken als het toch gebeurd helpt enorm om de samenwerking binnen het team effectiever te maken.

 

Bespreken: deel alle informatie die voor het team belangrijk is

Uitspreken: maak van je hart geen moordkuil, zeg wat je dwars zit…

Afspreken: wees helder met elkaar over wederzijdse verwachtingen

Aanspreken: roep je teamgenoten ter verantwoording

 

Hoe effectief is de communicatie in jouw team? Wij zijn altijd op zoek naar praktijkvoorbeelden en vinden het leuk als dit met ons deelt!

Lees 3311 keer Laatst aangepast op donderdag, 05 maart 2015 15:03

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

slotje

Adres

Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen

telefoonPaula Pontier: 06-11065542

telefoonNatasja van Moorst: 06-38906403
      

 

Webdesign: Visual Thinking