Blog
Onze nieuwsbrief al gelezen? Lees hier

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van allerlei interessante thema’s op het gebied van Persoonlijke -, Team- en Organisatie ontwikkeling!
Je mailadres wordt enkel gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrief. Wil je je toch afmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier?

Inschrijven

* verplicht veld
dinsdag, 27 januari 2015 10:56

De generatiedialoog: samen leren en samen werken!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Tot na 2030 neemt de vergrijzing in Nederland fors toe. Dit geldt voor veel sectoren. In ieder geval voor het onderwijs, de industrie, de landbouw en visserij, de zorg, de bouw, de energiesector, de zakelijke dienstverlening en bij de lokale en rijksoverheden. De vergrijzing vergroot de kans dat jonge generaties met hun natuurlijke vernieuwingsdrang vastlopen in ingesleten verouderde routines waar de oudste generaties in lijken ‘gevangen’. Hierdoor lopen veel bedrijfsculturen een ongewenst verouderingsrisico. De vergrijzing biedt anderzijds ook kansen; nog nooit was er zoveel vakkennis en ervaring op de werkvloer. Uit TVVO okt 2014 

Organisaties hebben tegenwoordig te maken met werknemers van vier verschillende generaties. Die generaties verschillen nogal qua wensen en eisen ten aanzien van leiderschap en samenwerken en ten aanzien van leren en innoveren. Dat betekent dat je ze verschillend kunt benaderen om ze maximaal van betekenis te laten zijn voor de organisatie. Juist de diversiteit in voorkeuren ten aanzien van leren kan tot verrassende leersituaties leiden die kennisoverdracht, interactie en het opdoen van gezamenlijke ervaringen combineren. En als je vier generaties samen laat leren, leren ze ook om beter samen te werken. Ook zien wij dat in de zorg terug. Wil je met de bestaande teams de ontwikkelingen in de zorg het hoofd bieden en kunnen groeien naar zelfstandige teams dan helpt het om een context te  bieden waarbij de aanwezige generaties samen leren.

Onlangs hebben wij in de training van Transvormperspectief de toekomstbestendige medewerker in de zorg!  de generatiedialoog gevoerd. We hebben de 12 deelnemers eerst op leeftijd laten staan (zonder te praten) zodat we de groep op konden splitsen in de aanwezige generaties; de Babyboomgeneratie(1945-1960), de X-generatie (1960-1980), de Y-Generatie (1980-2001). De Z generatie (1992- heden) hadden we niet in de groep.

De drie groepen hebben zich via internet en hun eigen ervaring verdiept in de specifieke kwaliteiten van hun tijdgenoten en gezocht naar overeenkomsten en mogelijke wrijvingspunten met de andere generaties. Geweldig om te zien hoe de leerstijlen van elke generatie al heel snel naar voren kwamen in deze opdracht! De babyboomers doen bijvoorbeeld graag kennis op uit een boek of door af te kijken, de generatie X houdt van discussiëren, Y is gewend te experimenteren en de Z gaat gewoon doen met gebruik van  moderne technologie. In onze groep was Y hier ook al heel vaardig mee!

generatiedialoogHet samenwerkingsaspect zat in de opdracht doordat ze de verschillende informatie die ze per generatie hadden verzameld als 1 groep in 1 presentatie verwerkten en presenteerden. Dit gaf inzicht in wat hun kwaliteiten waren een ook leerpunten ten aanzien van hun samenwerkingsproces zoals: eerst een doel bepalen en dan pas uitvoeren, luisteren naar elkaar en elkaar de ruimte geven.

De deelnemers gaven aan dit een bewustwording was van elkaars waardevolle kennis, ervaring en zienswijzen. Zo kun je door elkaar geïnspireerd worden tot verandering en ontwikkeling. De confrontatie van verschillende invalshoeken leidt tot verbinding, creativiteit en innovatieve oplossingen voor ‘oude’, steeds terugkerende problemen. De moeite waard om dit eens op de agenda van een werkoverleg met jou team te zetten!

19 november gaan we naar een symposium van Transvorm: Koersen op Kracht waarin dit onderwerp ook aan de orde komt. Onze nieuwe inspiratie zullen we dan uiteraard weer met jullie delen!

Laat ons weten op welke wijze in jouw organisatie aandacht is voor het leren van verschillende generaties door hieronder een reactie achter te laten

 

 

Lees 3728 keer Laatst aangepast op woensdag, 11 februari 2015 08:31

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

slotje

Adres

Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen

telefoonPaula Pontier: 06-11065542

telefoonNatasja van Moorst: 06-38906403
      

 

Webdesign: Visual Thinking