Blog
Onze nieuwsbrief al gelezen? Lees hier

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van allerlei interessante thema’s op het gebied van Persoonlijke -, Team- en Organisatie ontwikkeling!
Je mailadres wordt enkel gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrief. Wil je je toch afmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier?

Inschrijven

* verplicht veld
vrijdag, 18 april 2014 07:35

Maak je team APK proof!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

 

Teams presteren in veel organisaties voortdurend onder de maat. Dit stelt wijlen Richard Hackman, organisatiepsycholoog aan de Harvard universiteit. Knelpunten in de samenwerking zijn gebrekkige communicatie, groepjesvorming, weinig vertrouwen in elkaar en het niet of onjuist geven van feedback. Bovendien maakt de hoge werkdruk het er vaak niet gemakkelijker op. Ook zien we problemen de kop opsteken wanneer teams samen gevoegd of gesaneerd worden. In een cultuur die gericht is op het voorkomen van fouten of bij verkeerd voorbeeldgedrag van de leidinggevende is het lastig om op het juiste moment met elkaar te overleggen, tijd te nemen voor evaluaties, lef en moed in te zetten om gedrag en prestaties bespreekbaar te maken.

 

Tijdens onze gratis workshop “Maak je team APK proof!” werd dit bevestigd. De deelnemers vulden een APK checklist in voor hun eigen team op de volgende onderdelen:

 

 • Motor: uitdagende en motiverende doelen waar het team voor warm loopt.
 • Dynamo: het gevoel dat iedereen in het team invloed en zeggenschap heeft en dat je met elkaar verantwoordelijkheid neemt.
 • Smeerolie: open communicatie is in het team waarbij collega’s elkaar eerlijke feedback geven.
 • Accu: Vertrouwen in elkaar waarbij respect is voor de verschillen van elkaar en het team elkaars kwaliteiten benut.
 • Versnelling: veranderingsbereidheid zodat jouw teamleden zich flexibel aanpassen.
 • Gaspedaal: jouw team koppelt daden aan woorden en toont initiatief.

De gemiddelde scores wisselde van een mager zesje tot een dikke negen. Een onderdeel wat moeilijk door de keuring komt is de smeerolie. Terwijl dat een onderdeel is dat makkelijk te verversen is. Hoe dan?

 • Zet het onderwerp feedback op de agenda van het werkoverleg. Als je iets wilt veranderen begint het met het onderwerp te benoemen.
 • Bespreek onzekerheden en de ongeschreven regels binnen het team?
 • Geef het goede voorbeeld. Elkaar aanspreken verlangt een openheid naar elkaar. Durf om feedback te vragen!
 • Begin met complimenteren. Een leuke oefening om een teamoverleg te starten is positief roddelen; om de beurten gaat een van de teamleden met de rug naar de andere teamleden zitten. De teamleden praten over deze persoon in positieve zin.
 • Maak van de traditionele feedbackregels je eigen teamregels.

 

Ben je nieuwsgierig hoe je tot een APK-proof team komt?
Pontier&vanMoorst biedt een training waarmee je in 2 dagen verschillende tools in handen krijgt om de teamprestaties van jouw team te verhogen. Als je hiermee aan de slag gaat, verbetert niet alleen de kwaliteit van het werk. Ook zal de werkvreugde en de werksfeer met stappen vooruit gaan. En dat heeft natuurlijk zijn weerslag op het ziekteverzuim.

 

Nieuwsgierig kijk op www.pontiervanmoorst.nl. voor ons nieuwe aanbod!

Lees 3784 keer Laatst aangepast op donderdag, 05 maart 2015 07:43

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

slotje

Adres

Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen

telefoonPaula Pontier: 06-11065542

telefoonNatasja van Moorst: 06-38906403
      

 

Webdesign: Visual Thinking