Blog
Onze nieuwsbrief al gelezen? Lees hier

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van allerlei interessante thema’s op het gebied van Persoonlijke -, Team- en Organisatie ontwikkeling!
Je mailadres wordt enkel gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrief. Wil je je toch afmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier?

Inschrijven

* verplicht veld
vrijdag, 02 mei 2014 07:32

Waarom is feedback ontvangen soms zo lastig?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Pontier&vanMoorst werkt veel met teams. Een goede teamsamenwerking valt of staat met feedback geven en ontvangen. In een van onze vorige blogs schreven we over de kracht van complimenten…….Een compliment krijgen, iemands kwaliteiten benoemen, zeggen wat het positieve effect is van iemands aandeel werkt zeer effectief op de sfeer binnen een team, op de ontwikkeling van een medewerker en dus uiteindelijk op het resultaat dat bereikt moet worden.

 

In een van onze trainingen vroeg een deelnemer: waarom vinden we het zo moeilijk om feedback te ontvangen? Hoe komt het dat collega’s of ikzelf snel in de verdediging schieten? Goeie vraag!

 

Ik, Paula, ging eerst bij mezelf te rade. Waarom vind ik het soms moeilijk om feedback te ontvangen? In veel gevallen heeft het te maken met de intentie waarmee je iets doet. Mijn intentie om iets te doen is meestal positief. Het is nooit mijn bedoeling iemand te kwetsen, pijn te doen, gedrag te vertonen waar iemand last van heeft. Kennelijk zit het verschil in de intentie en het effect. Op het moment dat je feedback ontvangt heb ik ook snel de neiging om me te verdedigen, uit te leggen wat of waarom ik iets gedaan heb. Dan ga ik voorbij aan het gevoel van de feedback gever. Door mijn verdedigende houding luister ik niet goed naar de ander, stel ik me niet open, vraag ik niet door op wat de ander precies bedoelt. Dan zou ik me wel heel kwetsbaar op stellen toch? Ik merk wel een groot verschil in het ontvangen van feedback als ik me in een leersituatie bevind. Dan wil ik graag leren, me ontwikkelen en vraag ik gretig om tips of feedback.

 

Dat is ook wat we vaak van onze deelnemers verwachten. We werken aan een thema in teamcoaching of training en rekenen op een open leerhouding. Pontier&vanMoorst is benieuwd naar jouw ervaringen met feedback ontvangen. Wat maakt het voor jou lastig om feedback te ontvangen?

Hieronder volgen tips om nog beter feedback te ontvangen:

 

1. Luister geïnteresseerd. Dus kijk de persoon die tegen je praat aan en let op je non-verbale communicatie. Het zogenaamde ‘hummen”, je bovenlichaam naar je gesprekspartner toebuigen en een open houding maakt een geïnteresseerde indruk.

2. Neem de tijd, je hoeft niet meteen te reageren. Als we negatieve feedback krijgen reageren we vaak als een bok op de haverkist maar het helpt je om even adem te halen en na te denken over wat je vindt van de feedback. Bij positieve feedback: neem het compliment aan zonder het klein te maken.

3. Vraag door als je iets niet begrijpt. Zeker als er begrippen gebruikt worden die tot verwarring kunnen leiden of als je niet weet wat er bedoelt wordt. Je kunt ook naar situaties of voorbeelden vragen.

4. Laat het weten als je het meteen begrijpt. Als je snapt waar het over gaat laat dat dan ook merken.

5. Bespreek verbeteracties. Bij negatieve feedback kun je beter energie steken in verbeteracties dan in het weerleggen van de negatieve feedback. Je komt anders te snel in een ‘welles-nietes’ spel waar uiteindelijk niemand iets mee opschiet.

6. Vraag je af hoe anderen je kunnen helpen. En vooral ook: wie. Misschien is het de feedbackgever zelf wel. Stel je kwetsbaar op en vraag om hulp.

7. Stel jezelf een termijn om je doelen te realiseren. Je houdt jezelf scherp én aan het werk als je een eindtermijn stelt waarop je je doel bereikt hebt.

 

Veel succes! Paula Pontier, trainer/coach bij Pontier&vanMoorst

Lees 3900 keer Laatst aangepast op donderdag, 05 maart 2015 07:43

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

slotje

Adres

Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen

telefoonPaula Pontier: 06-11065542

telefoonNatasja van Moorst: 06-38906403
      

 

Webdesign: Visual Thinking