Blog
Onze nieuwsbrief al gelezen? Lees hier

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van allerlei interessante thema’s op het gebied van Persoonlijke -, Team- en Organisatie ontwikkeling!
Je mailadres wordt enkel gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrief. Wil je je toch afmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier?

Inschrijven

* verplicht veld
vrijdag, 28 juni 2013 09:19

De kracht van complimenten

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laatst was ik op ParcSpelderholt (www.parcspelderholt.nl) een prachtig landgoed op de Veluwe met een (zorg)hotel, een kasteel en een academie. Academie Spelderholt is een ontwikkelcentrum voor jongeren met een functiebeperking. Op het Parc worden arbeidsmatige dagbesteding en (groeps)wonen samengebracht in een twee a drie jarig traject.

Onze zoon Benjamin van 20 jaar, met het syndroom van Down, is student op ParcSpelderholt. Hij woont onder begeleiding en volgt de opleiding tot Horeca-assistent. We hadden een evaluatiegesprek met zijn woon- en praktijkbegeleiders. En wat me wederom opviel tijdens dit gesprek wat de kracht van het geven van complimenten is.

En niet alleen voor de student, ook voor de ouders…Glunderend van oor tot oor luisterde onze zoon aandachtig tijdens het gesprek, er was veel ruimte voor eigen inbreng en zijn zelfvertrouwen groeide met het verstrijken van de tijd. Gedurende het afgelopen jaar zijn er korte overzichtelijk leerdoelen afgesproken die voor Benjamin goed haalbaar waren. Het behalen van de leerdoelen leiden tot een succeservaring en een succeservaring geeft zelfvertrouwen! En wie wil dat nou niet?

Toen we naar huis reden bedacht ik me dat heel veel bedrijven hier nog wat van kunnen leren. Vaak richt men zich op verbeterpunten, valkuilen, fouten etc. en doet iedereen verschrikkelijk zijn best om feedback te leren geven om zaken bespreekbaar te maken ( ).

Maar wat zou er gebeuren als we elkaar, binnen een team, afdeling of organisatie nu eens veel vaker complimenten zouden geven? En per dag of per week overzichtelijk doelen stellen, zodat we ze ook halen en er alle reden is voor het geven van schouderklopjes of complimenten. Wat zou de wereld er dan een stuk prettiger uitzien? Zou dan iedereen glunderend en vol zelfvertrouwen naar huis rijden?

Hoe wordt er binnen jouw team of organisatie omgegaan met het geven van complimenten? Wat doet het ontvangen van complimenten met jou? We zijn benieuwd naar je ervaringen en zouden het erg op prijs stellen wanneer je op deze blog reageert!

Alvast bedankt voor je reactie! Volgende blog  enkele werkvormen om elkaar complimenten te geven tijdens een werkoverleg of teamoverleg met  voorbeelden uit de praktijk.

Paula Pontier

Lees 3307 keer Laatst aangepast op donderdag, 05 maart 2015 07:21

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

slotje

Adres

Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen

telefoonPaula Pontier: 06-11065542

telefoonNatasja van Moorst: 06-38906403
      

 

Webdesign: Visual Thinking