Blog
Onze nieuwsbrief al gelezen? Lees hier

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van allerlei interessante thema’s op het gebied van Persoonlijke -, Team- en Organisatie ontwikkeling!
Je mailadres wordt enkel gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrief. Wil je je toch afmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier?

Inschrijven

* verplicht veld
dinsdag, 03 maart 2015 14:45

Werk jij met energie en plezier?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
De kracht van complimenten De kracht van complimenten

Deze maand hebben we drie workshops “Werken met energie en plezier!” gegeven aan praktijkondersteuners (POH-ers). Vorig jaar is er in die organisatie een Medewerkers Tevredenheid Onderzoek gehouden waaruit naar voren kwam dat de technostress en werkdruk hoog is bij de POH-ers.

Vragen die speelden waren: hoe houd je het nog leuk op je werk ondanks de werkdruk die er heerst? Waar haal je energie uit en hoe haal je energie uit jezelf? Hoe richt je je energie op dat waar je invloed op hebt? Hoe voorkom je dat je in de slachtofferrol kruipt en verzand in mopperen? Veel POH-ers verliezen hun energie bij administratieve taken en halen hun energie uit het patiëntencontact. Hoe zorg je nu dat je ondanks taken die je energie kosten meer plezier uit je werk haalt?

En niet alleen bij POH-ers is er sprake van werkdruk ook bij andere organisaties.

 

Wat feiten op een rij:

 • We hebben het drukker gekregen mede door de crisis (onderzoek Motivaction 2013)
 • Alles gaat snel en de technologie maakt de wereld klein en plat (Friedman 2005) dat doet een appel op ons.
 • Bijna 2/3 van de Nederlanders heeft na het werk geen energie meer om dingen te doen. Dit blijkt uit een stresstest op de website van Fonds Psychische Gezondheid, die door meer dan 74.000 mensen is ingevuld.
 • 1 op de 8 werknemers heeft last van een burnout (bron CBS)
 • 1 miljoen mensen lopen het risico op burn out en andere werk gerelateerde psychische ziekte

Bron: www.checkjewerkstress.nl

 

In een workshop van 2,5 uur zijn we aan de slag gegaan om te kijken naar eigen mogelijkheden en invloed om meer energie en plezier te hebben en houden in het werk. Deelnemers zijn zich bewust geworden hoe zij zelf keuzes kunnen maken en meer denken in mogelijkheden dan in problemen!

 

In deze workshop gebruiken we energieke en praktische werkvormen. Een oefening die veel energie geeft is het Sprankelmoment. Door elkaar heen lopen en dan in duo’s met elkaar bespreken waar je blij van wordt , waar je energie uit haalt in het werk en waar je trots op bent binnen het werk.

 

We hebben stilgestaan bij de 7 bronnen van arbeidsvreugde. Uit welke bronnen haal jij je energie?

 

Verder onderzoeken we in groepjes hoe je met een situatie om kan gaan die energie kost aan de hand van de cirkel van veer8! Wil je weten hoe dit model er uit ziet, lees dan deze blog...

shl

 

En om de avond positief af te sluiten doen we de oefening “de kracht van complimenten” en lichten we kort toe wat het belang van een growth mindset (Carol Dweck) is. 

Wie plezier beleeft aan uitdagingen en kan omgaan met tegenslag, heeft een op groei gerichte mindset. Groeidenkers zien intelligentie niet als een vaststaand gegeven, maar als iets wat zich in de loop van je leven kan ontwikkelen. Ze beschouwen leren als iets leuks, ze steken graag moeite in het verbeteren van hun vaardigheden en ze zien hersenkrakers als een uitdaging, niet als een bedreiging van hun imago. Ze maken gebruik van kansen om vooruit te komen. Heb jij een groeimindset?

 

Iedere workshop inventariseren we wat de tops zijn om met energie en plezier te werken.

Een greep uit de suggesties:

 • blijven leren
 • meer complimenteren
 • bewust werken met aandacht zonder afleiding
 • je verplaatsen in de ander
 • vier je successen
 • prioriteiten leggen bij dingen waar je blij van wordt
 • soms tijdelijk dingen loslaten
 • jezelf zijn en in jezelf blijven geloven
 • duidelijk durven communiceren
 • in betrokkenheid je grenzen bewaken
 • zoeken naar waar je wel invloed op hebt
 • humor
 • een goede planning.

 

Een mooie lijst om jezelf bewust van te worden en de collega’s en jezelf aan te blijven herinneren.

Wil je ook een energieke avond beleven en met je collega’s aan de slag om meer energie en plezier uit je werk te halen? Laat dan een reactie achter of neem gerust contact met ons op of schrijf je direct in voor deze workshop door hier te klikken!

Lees 4928 keer Laatst aangepast op dinsdag, 14 april 2015 08:44

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

slotje

Adres

Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen

telefoonPaula Pontier: 06-11065542

telefoonNatasja van Moorst: 06-38906403
      

 

Webdesign: Visual Thinking