Blog
Onze nieuwsbrief al gelezen? Lees hier

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van allerlei interessante thema’s op het gebied van Persoonlijke -, Team- en Organisatie ontwikkeling!
Je mailadres wordt enkel gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrief. Wil je je toch afmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier?

Inschrijven

* verplicht veld
dinsdag, 27 januari 2015 10:48

Stappen naar zelfsturing: wat is haalbaar? De wet van de ordening

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Het zal je niet ontgaan zijn. Er is veel beweging in de zorg. Veel teams zijn op zoek naar de mogelijkheden van zelfsturing, zelfregie en ontwikkeling. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Wij merken in de teams dat er veel energie en betrokkenheid is om in alle veranderingen mee te bewegen. Maar hoe? Je bent goed in je vak als zorgprofessional, maar je hebt als team of individu niet altijd alle tools of inzichten in huis om als team die stap te maken.

 

Vanuit de systeemdynamiek kijken wij naar de dynamieken in teams en organisaties vanuit de 5 systemische wetten. Elk team en elke organisatie is voortdurend in beweging maar zoekt tegelijkertijd naar een balans. Soms wordt die balans niet of moeizaam gevonden en dit uit zich dan in symptomen als een ‘slechte’ samenwerking, niet open staan voor feedback, communicatieproblemen. In ons vorige blog met deze titel zijn we vooral ingegaan op de 1e wet nl. de oorsprong en historie: http://www.topprestatiesdoortopteams.nl/stappen-naar-zelfsturing-wat-is-haalbaar/

 

In deze blog bespreken we naar de wet van de ordening en de invloed op teams.

 

Op het gebied van ordening is in veel teams nogal wat onduidelijkheid of chaos is. Wat is de betekenis van de wet van de ordening in combinatie met zelfsturende teams?

 

Er zijn verschillende vormen van ordening: ordening op leeftijd bijvoorbeeld. Dat loopt meestal vlekkeloos, dat is duidelijk, wie is de oudste en wie is de jongste? De ordening op anciënniteit: degene die het langst heeft bijgedragen aan het voortbestaan van de organisatie. Hier ontstaan soms al wat onduidelijkheid: langst bij de organisatie of het langst bij dit team? Beide situaties stellen we dan op zodat ook daar duidelijkheid over kan worden gekregen.

 

De ordening op het gebied van hiërarchie levert vaak de meeste chaos op in eerste instantie. Welke hiërarchie als het gaat over zelfsturende teams? Dan is er toch geen hiërarchie? En onze leidinggevende nu toch meer teamcoach en onderdeel van het team? Wat hier zichtbaar wordt is de onderstroom en de bovenstroom in teams. Wie heeft welke positie, wie neemt welke positie in, gewenst of ongewenst? Wie heeft het voor het zeggen, wie luistert naar wie?

 

Het aan het licht komen, het zichtbaar worden van ieders beeld en idee over die ordening geeft voor het team duidelijkheid over (onbewuste) patronen in het team. Dit bekijken, bespreken en uitspreken wat wenselijk is en wat niet. En dan afspraken maken geeft beweging en flow in een team.

 

Hoe staat het met de ordening in jouw team? Wie is er het langst? Wie heeft het voor het zeggen, formeel of informeel, wie neemt welke positie in? Laat hieronder je reactie achter.

Lees 3363 keer Laatst aangepast op woensdag, 11 februari 2015 08:31

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

slotje

Adres

Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen

telefoonPaula Pontier: 06-11065542

telefoonNatasja van Moorst: 06-38906403
      

 

Webdesign: Visual Thinking