Communicatie in de ouderenzorg vraagt om zorgvuldigheid, afstemming, oordeelvrij waarnemen en samenspel. Ieder mens heeft zo zijn eigen manier van communiceren en reageren. Hoe kunnen we elkaar binnen een team en samen met de klant en familie en mantelzorgers beter begrijpen?
Allereerst begint dat met oprechte aandacht en oordeel loos te luisteren naar de ander. Onder gunstige omstandigheden lukt dat over het algemeen wel. Maar wat als het spannend of lastig of ingewikkeld wordt? Dan hebben we de neiging wat meer primair te reageren, vanuit ons temperament, vanuit ons emotionele brein. Hoe dat precies werkt? Dat kun je leren met bijvoorbeeld de Persoonlijke Stijl Analyse gebaseerd op de DISC.
De Persoonlijke Stijl Analyse geeft je inzicht in de verschillen tussen mensen, maar vooral inzicht in jezelf. Wat is jouw natuurlijke manier van doen? Hoe gaat jij om met bepaalde situaties onder druk? Wat is jouw stijl van communiceren? Wat zijn jouw onbewuste drijfveren? Uitgangspunt is het DISC model met vier fundamentele temperamenten. Het beschrijft uw natuurlijke gedragsstijl en geeft handvatten om prettiger te werken, te leven en om te gaan met anderen.
Wij werken inmiddels ruim 10 jaar met de DISC en vinden het een geweldig hulpmiddel in teams en individuele coaching. We hebben dit jaar bij de Riethorst Stromenland ( een organisatie in de ouderenzorg) zowel bij managers als verpleegkundigen de Persoonlijke Stijl Analyse gebaseerd op de DISC ingezet. Door het DISC profiel begrijp je beter waarom we van elkaar verschillen en wat de reden is dat iedereen op zijn eigen wijze reageert. Denken in de DISC kleuren ( rood, geel, groen en blauw) en aansluiten op de kleur van de ander geeft magie waardoor gesprekken soepeler verlopen en de samenwerking verbetert. Het geeft je als professional meer inzicht. Meer inzicht in mensen. Wat beweegt ze, waar halen ze energie uit en wat kost energie, hoe laden ze op, wat motiveert hen en hoe zorgen we ervoor dat ze het langer volhouden.
En het is leuk en grappig omdat er met kleuren gestrooid gaat worden. Soms geeft het ook wat weerstand om dat het lijkt alsof je daarmee collega’s in een hokje ( in dit geval een gekleurd hokje) stopt. Al snel wordt geroepen dat is nou typisch rood, geel, groen of blauwe opmerking. Maar door hier met humor mee om te gaan en ook serieus te leren wat je dan wel kunt doen met de allergie van die kleur zie je dat het begint te werken. Wij brengen dat haarfijn in beeld in onze trainingen door te werken met een trainingsacteur. Hilarisch en leerzaam tegelijk.
Wat het interessante is dat we alle 4 de kleuren in ons hebben maar dat er vaak 1 domineert in situaties waarin je stress ervaart of je ongemakkelijk voelt. En dat zijn de situaties waar je temperament de overhand heeft. Misschien herken je die stijl van jezelf als je onderstaande beschrijvingen leest en de bijbehorende video’s bekijkt.
DISC is dus een persoonlijkheidsanalyse die vier verschillende uitersten onderscheidt. In de video’s krijg je in korte tijd een beeld van wat de stijlen typeert.
En wat is de toegevoegde waarde van DISC in de ouderenzorg zal je je misschien nog af vragen? In ieder geval heeft het een meerwaarde in de samenwerking binnen de teams. Daarnaast helpt het de verpleegkundigen en verzorgenden om het contact met familie van de bewoners te versterken. En het geeft begrip tussen leidinggevende en de medewerker als het gaat om gedrag en communicatiestijlen.
Werk jij in de zorg en wil je eens vrijblijvend sparren wat DISC in jouw organisatie kan betekenen? Bel ons gerust.
Ook voor teamcoaches is dit een tool die aanvullend is in jouw repertoire. Wil je met ons eens van gedachten wisselen over de verschillende werkvormen die wij met de DISC doen. Weet dat je van harte welkom bent.
Meer informatie over de DISC vind je hier
In mei hebben we een 2 daagse training gevolgd om kennis te maken met Deep Democracy en de methodiek te leren toepassen. Razend enthousiast zijn we geworden, dus dat smaakt naar meer. Lees in deze blog wat Deep Democracy is, wat het je kan brengen, wanneer je het kunt gebruiken en waarom wij er zo enthousiast over zijn. Daarnaast hebben we een leuk aanbod voor jou en je team!
WAT IS DEEP DEMOCRACY?
Deep Democracy gaat niet over een politieke beweging wat vaak in eerste instantie gedacht wordt.
Deep Democracy is een filosofie, theorie en methode ineen die naast een andere manier van kijken ook praktische handvatten geeft. Het gaat over een manier van besluiten nemen waarbij wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Niet vanuit de gedachte dat we degenen die niet mee willen moeten manipuleren en verleiden om het besluit toch te volgen. Maar vanuit de overtuiging dat krachtige besluiten ontstaan wanneer we diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties combineren. Alle invalshoeken doen er toe! = DEMOCRACY . DEEP: je bent met de groep op meerdere bewustzijnsniveaus bezig.
De theoretische principes komen van Arnold Mindel en de praktische methode is ontwikkeld door Myrna Lewis. De kern is eigenlijk simpel: zonder te oordelen ervoor zorgen dat ‘dat wat er gezegd moet worden, gezegd kan worden’.
WAT BRENGT HET?
WANNEER GERBUIK JE HET?
DAAROM ZIJN WIJ ER ENTHOUSIAST OVER:
Natasja: Voor mij was dit weer een andere benadering van naar groepsprocessen kijken. De werkvormen zijn voor ons nieuw en de methodiek is een waardevolle aanvulling op ons reportoire. Deep democracy nodigt uit om iedereen te horen in het team zodat gedoe in teams voorkomen kan worden. Voor mij als procesbegeleider was het opnieuw leren hoe je je neutraliteit kunt bewaken zodat je oordeel loos communiceert. Soms verrekte lastig want dat blijft een uitdaging maar deze methode helpt enorm om hier mee aan de slag te gaan. Super waardevol om teams op deze manier te kunnen begeleiden.
Paula: We hebben al heel wat teams en groepen voorbij zien komen. in alle soorten en maten en vanuit verschillende vragen. Kleine groepen en grote groepen. En toch krijg je soms de vinger niet goed om de zere plek. Je voelt de spanning in een team. Je merkt dat niet alles gezegd wordt. En dat levert spanning op in teams, sabotage gedrag. Vissen worden haaien. Er worden bijv. in zelfsturende teams beslissingen genomen door degene die het snelste reageren. De stillere krijgen de kans niet of knikken ja maar doen nee. Deep Democracy biedt zo’n scala aan praktische werkvormen die enorm helpen om gedoe in teams/groepen of vergaderingen boven tafel te krijgen. Om ook de ‘Harry’s ‘in teams te horen, degenen die een afwijkende mening hebben. Er zijn er altijd meer van….
ONS AANBOD VOOR JOU EN JE TEAM!
Wil jij met jouw team ervaren wat deze methodiek voor jouw team kan betekenen? Bel ons en we sluiten graag een keer kosteloos aan in een overleg?
Onlangs mochten we voor een organisatie in de gehandicaptenzorg een lezing geven over de Kracht van het Brein in het kader van de Fit en Vitaalweek!
Leuke uitdaging want er is zoveel te vertellen over het brein….dus waar begin je en hoe sluit je aan op dit thema? We hebben de lezing gekoppeld aan de kernwaarden van deze organisatie: lef/samen/doen en nieuwsgierig. We kozen voor de thema’s: aandacht, comfortzone en waarden.
Tijdens een lezing vinden wij het belangrijk het vooral interactief te maken, want dat is ook het brein: bewegen en zelf ontdekken zijn belangrijke pijlers om fit en vitaal te blijven.
In het filmpje van Guido Wijers wordt op een hilarische manier kort iets over de opbouw in lagen van het brein gezegd: hier vind je het filmpje
In deze blog zullen we kort de 3 thema’s toelichten in relatie tot het brein.
Hoe houdt je de aandacht vast en hoe kun je je concentreren in een wereld vol afleidingen en verleidingen. 24 uur per dag komen deze prikkels en verleidingen op ons af. Zeker in deze tijd van internet en social media. Het zijn vooral de oudere delen van het brein die er voor zorgen dat we daar direct (korte termijn) op willen reageren. Het nieuwere brein: de prefrontale hersenschors is meer gericht op de lange termijn. Dit deel van het brein hebben we nodig om problemen te analyseren en juiste beslissingen te nemen.
Hoe zorg jij er voor dat je niet voortduren afgeleid wordt door al die prikkels?
Paula heeft heb sinds een aantal weken haar app-geluidjes uitgezet. Dat geeft een zee van rust. Elke keer als je aan het werken bent wil je vaak toch even kijken of reageren (dopamine kick-> geeft gevoel van beloning), waardoor je weer afgeleid bent. We denken dat we kunnen multitasken, maar het blijkt dat je dan weer veel tijd nodig hebt om je te concentreren op de oorspronkelijke taak. In dit filmpje wordt eea uitgelegd door Theo Compernolle en Paul Kirshner
COMFORTZONE
Mensen zijn gewoontedieren. Of het nu gaat om het aanleren van een gezondere leefstijl, het bewuster opvoeden van kinderen of om nieuwe vaardigheden aanleren tijdens een training. We beginnen vaak enthousiast maar de kans dat we vervallen in oud gedrag is groot. Ook dat is het gevolg van ons (oude) brein. Als je echt gedrag wilt veranderen of nieuwe dingen wilt doen dan is het van belang patronen te doorbreken en dat is lastig.
Wanneer deed jij voor het laatst iets voor het eerst? En hoe reageerde je brein? Soms ben je je daar helemaal niet zo bewust van. Maar het zou zomaar kunnen zijn dat je weerstand voelde, dat er negatieve of angstige gedachten voorbij kwamen in de zin van: pas op…kijk uit…zou je dat nou wel doen…dat lukt je niet etc. En het brein reageert op ons denken.
Toch blijkt dat we ons brein ook behoorlijk kunnen sturen en veranderen. Dit gaat over de neuroplasticiteit van ons brein. Als we nieuwe dingen willen leren en doen, als we niet terug willen vallen in oude gedragspatronen is het belangrijk dat je prefrontale cortex goed functioneert door rust en bijv. geen alcohol omdat je dan moeilijker ‘oude’ impulsen kan onderdrukken. Als er veel last is van stress en je brein staat in de overlevingsstand dan is verandering heel moeilijk want je aandacht wordt opgeslokt door andere dingen. Wil je iets nieuws leren of een patroon doorbreken dan is het van belang een duidelijk en concreet doel te stellen en kleine stapjes te zetten richting dat doel. Hou je vorderingen bij. Meten is weten! Wanneer je doelen stelt die aansluiten bij wat je echt belangrijk vindt dan is de kans op slagen nog groter! Zo komen we uit bij het volgende thema:
Veel van ons gedrag doen we op de automatische piloot. Gewoontegedrag. We reageren impulsief op onze gevoelens en emoties. “Zo ben ik nou eenmaal” denken of zeggen we dan. En dan tonen we soms gedrag waar we niet echt blij van worden. Geven de omstandigheden de schuld of anderen.
Wat vind jij echt belangrijk in je leven en hoeveel tijd besteed je daar nu aan?
Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat is voor jou waardevol handelen? Hoe vaak zie je dat terug in daadwerkelijk gedrag? Welke gedachtes weerhouden jou ervan? Welke beren op de weg of spinsels in je hoofd (oude brein).
Waardevol handelen levert over het algemeen prettige emoties op. Niet altijd direct op korte termijn, vaak wel op lange termijn. Kiezen voor waardevol gedrag is een van de sleutels tot mentale veerkracht. dat wil niet zeggen dat je dan de hele dag happy bent. Maar dat je ondanks nare momenten of lastige situaties keuzes kan maken op basis van wat jij belangrijk vindt.
Op het moment van dit schrijven zit ik in Zeeland. Een van de keuzes die ik vorig jaar heb gemaakt om meer in Zeeland te willen en kunnen zijn. De keuze gemaakt om onze oude caravan naar Zeeland te brengen. Nu kan ik het nuttige met het aangename verenigen. Vanmorgen opgestart met een heerlijk wandeling op het strand met de hond. Nu deze blog uitwerken en straks nog even wandelen en een terrasje pakken (waarde: vrijheid) Hier kun je Paula’s blog lezen: Blij dat je hier bent
Binnenkort kun je ook ons gratis e-book downloaden over de Kracht van het Brein!
Ben jij verpleegkundige in een zorginstelling of in de wijk en herken jij dat er veel op je afkomt in deze tijd? Zoals krappe bezetting, meer complexe patiënten of bewoners, veel innovatieve ontwikkelingen waar je mee te maken hebt. Hoe bewaak je dan de kwaliteit van zorg binnen jouw team? Dat vraagt lef, moed en vooral zelfkennis om je te positioneren in het team. Bij veel zorg organisaties ook wel verpleegkundig leiderschap genoemd.
Wat is verpleegkundig leiderschap?
Verpleegkundig leiderschap is al een jaar of 3 een hot item in de zorg alhoewel het woord nog niet op de zorglulkoekbingokaart staat. Verpleegkundig leiderschap is een manier van denken en werken waarbij je laat zien wat je doet en kunt. En dan hebben we het niet over een lijstje competenties maar echt weten wie jij zelf bent als persoon in je rol als verpleegkundige. Dat je weet welke invloed je hebt, hoe je aan die invloed komt en waarvoor je die gebruikt. En dat je weet hoe je werkomgeving er uit ziet en welk effect dat heeft op jouw patiënt/ bewoner, jezelf en het team en de organisatie….En dat als er zich een probleem voordoet, je het niet direct op gaat lossen maar naar het grotere plaatje kijkt, analyseert hoe het komt en dat je reflecteert op wat er gebeurt. En dat is een kunst merken wij in de praktijk. Door het tonen van leiderschap kun je als verpleegkundigen invloed hebben op kwaliteit, effectiviteit en persoonsgerichtheid van de zorg.
Heb jij al eens nagedacht over jouw leiderschap? Boeiend om eens stil te staan bij wat jij nu belangrijk vindt in jouw rol als verpleegkundigen. Heb je deze site al eens bekeken? https://www.verpleegkundigleiderschap.nu/
Pontier&vanMoorst verzorgt dit jaar een traject voor 80 verpleegkundigen bij De RiethorstStromenland ( ouderenzorg) waarbij zij zich ontwikkelen in hun nieuwe rol als zorginhoudelijke coach. Deze ontwikkeling doet een beroep op persoonlijk leiderschap om te ontdekken waar je kwaliteiten liggen, hoe je communiceert, wat jouw visie is op zorg en wat je als verpleegkundige belangrijk vindt als het gaat om zorg. We zoomen niet inhoudelijk in maar kijken we vooral naar je eigen rol. Dit doen we in een 4 daagse training met de thema’s Persoonlijke effectiviteit, coaching, didactische vaardigheden en een module met een thema naar wens dat tijdens de trainingen nog naar voren komt. Daarnaast gaan de verpleegkundigen met intervisie aan de slag om te leren van en met elkaar vanuit de praktijk.Waarbij wij als procesbegeleiders tevens de koppeling maken naar de behandelde theorie uit de modules. Lees hier onze blog over intervisie
Wat nu al een succes is na 2 modules is het werken met de DISC. Alle verpleegkundigen hebben een vragenlijst ingevuld en een persoonlijke rapportage ontvangen met hun Persoonlijke Stijl Analyse. Een fijn middel om te leren hoe communicatie werkt en hoe je de ander vanuit zijn of haar kleur beter leert begrijpen. Het geeft een goed zicht op kwaliteiten en drijfveren. De verpleegkundigen kunnen deze inzichten weer verwerken in hun personal vision boards die zij presenteren in de laatste module. Verder zien wij zulke gemotiveerde en leergierige verpleegkundigen die hun rol ook echt serieus nemen en zich verder willen professionaliseren. Heerlijk om mee te werken.
Wil jij dit ook?
Neem gewoon eens contact met ons op voor de mogelijkheden binnen jouw organisatie en houd ons aanbod in de gaten. Binnenkort bieden wij een mooi traject aan waar je zo in kunt stappen.
Dit jaar begeleiden we bijna 100 medewerkers ( managers en verpleegkundigen) van De Riethorst Stromenland bij het leren met en van elkaar door middel van intervisie. En wil je samen leren dan moet je hier tijd voor vrijmaken. De praktijk leert dat dit soms lastig is omdat managers en verpleegkundigen ingehaald worden door de waan van de dag, waarin krappe bezettingen of lopende projecten druk geven op de agenda.
Gelukkig is er een enorme wil om te leren en zijn de managers inmiddels gestart met de 2e intervisiebijeenkomsten (de verpleegkundigen starten voor de zomer) en blijkt het een geliefde aanpak te zijn. Het is praktisch is en je leert van en met elkaar omdat je op laagdrempelige manier kennis en ervaring deelt. De ingebrachte casuïstiek is vaak een feest der (h)erkenning; ik ben niet de enige die daar mee worstelt….
Waar het bij intervisie dus met name om gaat is dat een professional de kans krijgt met behulp van zijn collega’s te reflecteren op zijn eigen handelen en denken. De deelnemers dragen geen oplossingen aan, maar stimuleren de casusinbrenger door het stellen van helpende en prikkelende vragen om, vanuit zijn eigen oplossend vermogen, zicht te krijgen op zijn eigen vraag. Met dit inzicht worden door hem alternatieven voor nieuw handelen ontwikkeld.
Het geheim van een succesvolle intervisie is dat er veiligheid en vertrouwen is in de groep. Het geven van feedback op onder andere gespreksvaardigheden en houding draagt hiertoe bij. Geheimhouding is een geschreven regel bij intervisie.
De rol van Pontier&vanMoorst bij deze intervisies is het begeleiden en de deelnemers te coachen op hun vaardigheden zodat ze na dit jaar zelf intervisie kunnen begeleiden. Hoe leuk is het dat de deelnemers experimenteren als begeleider met een zelf uitgekozen intervisievorm en de bijbehorende stappen. Dat leert hen ook weer afstand te nemen van de inhoud van de inbrenger en zo hun eigen vaardigheden aan te scherpen om op procesniveau te interveniëren ? Beheerst een intervisiegroep deze stappen, dan is de basis gelegd voor zelfsturend en onafhankelijk leren. Een methodiek die Pontier&vanMoorst onder andere gebruikt lees je hier.
Verder leren de deelnemers minder snel adviseren en op willen lossen voor de ander! Ze gaan meer vragen stellen in plaats van zelf antwoorden geven. Daarnaast leren ze om op onderzoekende wijze met elkaar samen te werken. Je helpt de ander zichzelf te onderzoeken in relatie tot zijn ingebrachte casus.
Je krijgt bredere en andere perspectieven voor je vraag. Je leert over jezelf, je eigen patronen in de werkcontext, je krijgt meer zelfkennis. Je krijgt een moment rust in een snelle hectische werkomgeving. Daardoor krijg je meer ruimte in je hoofd en daar word je creatiever van!
Wil jij ook met intervisie aan de slag?
Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt tips hoe je samen leert, inspireert en professionaliseert met intervisie!
Burgemeester Sweensplein 26, 5121 EM Rijen
Natasja van Moorst: 06-38906403
Webdesign: Visual Thinking